Sinds het begin van dit jaar zijn we geconfronteerd met een oorlog in Europa. Miljoenen vluchtelingen uit Oekraïne zijn naar elders vertrokken. In Nederland hebben we inmiddels ruim 80.000 vluchtelingen opgevangen. UWV publiceerde vorige week cijfers over het aantal tewerkstellingen van Oekraïense vluchtelingen. Sinds 1 april zijn er ruim 46.000 Oekraïense vluchtelingen aan het werk gegaan.

Een indrukwekkend aantal. Ruim de helft daarvan is via de uitzendbranche aan een baan geholpen. Uitzenden als opstap naar de arbeidsmarkt blijkt eens te meer te werken. Min of meer tegelijk werden door het UWV de laatste cijfers gepubliceerd over de banenafspraak. Einde tweede kwartaal 2022 staat de teller op 77.673, waarvan 3801 via uitzenden en detacheren. Ook hier levert de uitzendbranche dus een bijdrage, zei het van een meer bescheiden omvang.

Waarom deze twee cijfers naast elkaar gezet. Omdat niets op de arbeidsmarkt zomaar en vanzelf gebeurt. Het goede nieuws van de cijfers over de tewerkstelling van vluchtelingen uit de Oekraïne laat zien dat het anders en beter kan. Voor veel andere vluchtelingen is de arbeidsparticipatie zes maanden na hun verblijfsvergunning niet hoger dan 5%. Veel aandacht en zichtbaarheid, vereende krachten, vereenvoudigde regels en meteen beginnen met werk blijkt dus goed te werken. We wisten het eigenlijk wel, maar nu is er het bewijs.

Laat het een lichtend voorbeeld zijn. Laten we als uitzendbranche ons met net zoveel aandacht en energie richten op de mensen met een arbeidsbeperking. Onze krachten bundelen en onze deuren wijd open zetten. Laten we voor deze groep de weg naar werk zo eenvoudig én duurzaam mogelijk proberen te maken.

Daarom wil ik in deze column de uitzendbranche oproepen om in de laatste drie jaar van de banenafspraak, deze loopt tot 2026, een stevige eindsprint te trekken. Het kan en het moet! We kunnen onze bijdrage aan de realisatie van de banenafspraak vanuit de uitzendbranche tenminste verdubbelen. Kortom laten we gaan voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Jurriën Koops is directeur van de ABU, de Algemene Bond Uitzendondernemingen. Bij deze branche-organisatie zijn ruim 500 uitzendondernemingen en payrollbedrijven aangesloten.

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast