In het verleden is de afspraak gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief toe te leiden naar een baan in het bedrijfsleven of bij de overheid. Hierbij werd heel kritisch naar het bedrijfsleven gekeken en was er sprake van een soort wantrouwen. Ik moet zeggen dat ik dat toen al niet terecht vond en de resultaten tot nu toe laten dit ook zien. Het bedrijfsleven pakt haar rol heel actief op en helpt graag mensen aan het werk. Ik herken dit ook bij de mkb maakbedrijven, die graag mensen opnemen die willen werken.

Natuurlijk helpt het dat op dit moment de arbeidsmarkt krap is en dat de vraag naar werknemers groot is. Maar ook de afgelopen jaren groeide de werkgelegenheid in de maakindustrie en was er plek voor nieuwe werknemers. De verwachting is dat de behoefte aan nieuwe werknemers de komende jaren groot blijft, ook al lijkt de economie wat af te koelen.

Het werk in de maakindustrie verandert wel. Automatisering en digitalisering zorgen voor veranderingen en ook afzetmarkten en goederenstromen wereldwijd veranderen. Dit biedt kansen voor bedrijven en haar medewerkers, maar ook uitdagingen. En in die uitdagingen liggen juist kansen voor medewerkers met een beperking. De diversiteit in werkzaamheden neemt toe en dat schept ruimte voor allerhande taken, die door medewerkers met diverse kwaliteiten kunnen worden ingevuld.

Nu zie ik sowieso goede voorbeelden bij mkb-maakbedrijven, bijvoorbeeld in de assemblage, waar gebruik wordt gemaakt van voormalige sociale werkplaatsen en andere ‘beschut werk’ voorzieningen. Zo is in Eindhoven een bedrijf opgericht wat zich specifiek op assemblage in de Brainport regio richt. Een mooi voorbeeld van ondernemerschap vanuit een sociaal hart.

En zo liggen er volop kansen op werk bij mkb maakbedrijven. En vaak is het ook stabiel en langjarig werk. Als vakmensen eenmaal hun draai in een bedrijf hebben gevonden, dan is er vaak sprake van een goede toekomst bij dat bedrijf. Dat geeft zekerheid, waar medewerkers behoefte aan hebben. Het is goed dat de Banenafspraak er is en zo succesvol wordt opgepakt. Maar eerlijk gezegd, het is toch gewoon een kwestie van verstandig ondernemen om enthousiaste medewerkers, die willen werken, een kans te bieden.

Jos Kleiboer is Directeur Beleid van Koninklijke Metaalunie. Koninklijke Metaalunie is met meer dan 15.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de metaal. Metaalunie richt zich op bedrijven in de Metaal en Techniek van eenmanszaken tot bedrijven met meer dan 100 werknemers.

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast