Net zoals voor iedereen, is werk ook voor mensen met een beperking belangrijk. Een baan laat mensen zien dat ze zichzelf kunnen redden, hun eigen geld kunnen verdienen. Werk zorgt voor onafhankelijkheid en creëert een route naar een inclusieve maatschappij.

Alleen hebben maar zo weinig mensen met een beperking werk in Europa. 74,8% van de Europeanen zonder beperking heeft werk. 50,80% van de mensen met een beperking werkt en de situatie van mensen met een verstandelijke beperking is nog erger. In Ierland werkt bijvoorbeeld slechts 7,1% van de volwassenen met een verstandelijke beperking bij een ‘regulier’ bedrijf, het is 6% in Schotland en 3% in Portugal. En de rest van Europa is niet veel beter.

Vanuit Inclusion Europe,  zijn we dit jaar daarom een campagne gestart genaamd ‘Employ’. De campagne was bedoeld om het bewustzijn over arbeidsmarktdiscriminatie van mensen met een beperking op te vergroten, maar ook om best practices te delen en de discussies te starten over inclusief werkgeverschap in heel Europa.

Werk maakt een groot deel uit van iemands identiteit. Het geeft het gevoel iets bij te dragen aan een organisatie en aan de maatschappij. Maar de meeste mensen met een verstandelijke beperking hebben dus geen werk. Daar zijn veel redenen voor, die bijvoorbeeld al teruggaan tot het onderwijs.

Om het mensen met een verstandelijke beperking mogelijk te maken te werken, is ondersteuning nodig:

  • Supported employment: ondersteuning voor werkgever en kandidaat,
  • fysieke aanpassingen aan de werkplek,
  • jobcoach, jobcarving, etc.

Er zijn veel voorbeelden van inclusief werkgeverschap. En er zijn veel tools voor werkgevers om te gebruiken. De meeste mensen met een verstandelijke beperking werken in een beschut werk-situatie. Dit heeft voordelen, die verbonden zijn met het hebben van werk, maar er leven ook problemen. Bijvoorbeeld omdat het normale arbeidsrecht in veel Europese landen niet op beschut werk van toepassing is. Veel banen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn tijdelijk en slecht betaald. Dit heeft financiële gevolgen, maar beperkt ook de sociale en maatschappelijke functie van werk.

Gelukkig is er ook vooruitgang te noteren. Op veel plekken zijn er lichtpuntjes. Om er een paar te noemen:

Tot de initiatieven die de arbeidsmarktsituatie van mensen met een beperking verbeteren, behoren zeker ook de Nederlandse Banenafspraak en campagnes als de ‘Maand van de 1000 Voorbeelden’. Juist door werkgevers en andere betrokken organisaties en mensen met een beperking samen te brengen, worden nieuwe mogelijkheden gecreëerd.

Als illustratie nog even het verhaal van de vicevoorzitter van Inclusion Europe, László Bercse. Hij is in het dagelijks leven werkzaam bij onze Hongaarse partnerorganisatie (ÉFOÉSZ). “Ik begon als assistent en ben nu vicevoorzitter. Mijn werk bij ÉFOÉSZ wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Ik vertegenwoordig ÉFOÉSZ op nationaal en internationaal niveau. Ik geef les op universiteiten en spreek op congressen. Mijn werk is interessant en ik krijg er voor betaald. Daarom heb ik een boodschap voor alle mensen met een beperking: ‘ik weet dat het moeilijk kan zijn om werk te vinden, maar geef niet op. Als je een passende baan vindt, is het een geweldige ervaring en een kans om iets belangrijks te doen.”

 

Milan Šveřepa  (directeur) en Soufiane El Amrani (belangenbehartiger) van Inclusion Europe, een Europese vereniging die opkomt voor een goed leven van mensen met een beperking