De roep van werkgevers voor personeel is overal hoorbaar. Vrijwel elke sector staat te springen om arbeidskrachten. Ondertussen zitten er duizenden mensen met een arbeidsbeperking thuis op de bank, terwijl zij dolgraag willen werken.
Om aan de slag te komen, hebben zij enige ondersteuning van een jobcoach nodig. Een externe jobcoach ondersteunt werknemers met een arbeidsbeperking bij het vinden, en behouden, van een baan, maar ontzorgt tevens werkgevers ook bij het creëren van een geschikte werkplek.
Helaas wordt externe jobcoaching nog onvoldoende ingezet door gemeenten, waardoor kansen en talenten onbenut blijven. Als OVAL zijn we daarom een campagne gestart om het belang van jobcoaches voor het voetlicht te brengen.
In de campagne vertellen we praktijkverhalen over jobcoaching. Interviews met, en stories over, jobcoaches, cliënten en opdrachtgevers komen aan het woord. Door misverstanden weg te nemen en goede voorbeelden onder de aandacht te brengen, worden gemeenten gestimuleerd om vaker het succesvolle instrument jobcoaching in te zetten.
In diverse onderzoeken is de toegevoegde waarde van jobcoaching aangetoond. Zo’n 60 procent van de mensen die via een jobcoach naar werk worden begeleid heeft na drie jaar een baan. Van hen bemachtigd bijna 40 procent een vast contract.
OVAL ziet graag dat gemeenten meer externe jobcoaches gaat inzetten. Nu gebeurt dat nog te weinig. Dat is een gemiste kans. Door de inzet van externe jobcoaches vangen we twee vliegen in een klap: een werknemer met een arbeidsbeperking vindt een baan en een werkgever vindt een geschikte kandidaat voor zijn vacature.
Het succesverhaal van Tom, een van de verhalen die we uitlichten in de campagne, laat zien wat de positieve effecten zijn van de inzet van externe jobcoaching.
Elwin Wolters is directeur van Brancheorganisatie OVAL. OVAL bundelt de krachten van dienstverleners die actief zijn op het gebied van vitaliteit, activering en loopbaan.
Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.
#1000voorbeelden
- Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
- Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
- Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
- Luister naar de #1000voorbeelden podcast