Staatssecretaris Tamara van Ark verraste werkelijk alles en iedereen met haar besluit de loondispensatie in te trekken en met een breed offensief te komen om de Banenafspraak een impuls te geven. Meteen na haar brief aan de Tweede Kamer (waar ze met alle direct betrokkenen contact over had gezocht) organiseerde ze een meeting op het ministerie van SZW met al die betrokkenen.

Bij deze bijeenkomst waren partijen aanwezig als: ‘Wij staan op’ van Amber Bindels cs, de vakbonden, Cedris, het College van de Rechten van de Mens, gemeenten, cliëntenorganisaties en natuurlijk de werkgevers, waaronder De Normaalste Zaak en ondergetekende namens Op naar de 100.000 banen.

Wat bleek? Alles en iedereen was positief verrast door de beslissing van de staatssecretaris.

Er was veel lof dat ze het aan gedurfd had halverwege terug te keren op een pad. Tevens was er best veel vertrouwen in de initiatieven die ze nu ontwikkelt. Iedereen wilde er ook aan meewerken.

Dat klinkt allemaal goed dus. Ook ik zie de toekomst zitten! Mede omdat wij als werkgevers goed op track liggen. De cijfers over 2017 laten zien dat we ruim 7000 voorliggen op de doelstelling. Wat we weten van 2018, ziet er ook weer goed uit.

Anderzijds blijf ik er van overtuigd dat we nog veel meer zouden kunnen doen! Dan moeten de voorwaarden wel verbeterd worden. Die loonkostensubsidie moet echt veel eenvoudiger en eenduidiger in het land toegepast worden. Die loonwaardemeting kan – in vertrouwen – vooral door de werkgever zelf gedaan worden en we blijven aanlopen tegen het tekort aan vindbare, werkfitte kandidaten!

De gemeenten, vertegenwoordigd door de voorzitters van de VNG-commissie Werk en Inkomen en Divosa zegden hun medewerking toe. Dat is fijn. Maar daar zit nog wel een addertje onder het gras. Er zijn 380 gemeenten en het is nog niet zo eenvoudig gebleken om die op 1 lijn te krijgen… Evenwel, het ministerie wil ook dat de gemeenten op dezelfde lijn uitkomen.

Mij lijkt een kaderregeling met stevige uitgangspunten de goede weg. Dus geen beleidsvrijheid van gemeenten om naar eigen goeddunken minder uur te vergoeden of hele groepen (bijvoorbeeld VSO-leerlingen) uit te sluiten. Ik hoop dat deze voorstellen onderdeel uitmaken van het brede offensief dat Tamara van Ark wil starten. Zo kunnen we de uitvoering versimpelen en dat is vooral in het belang van de mensen met een arbeidsbeperking die wij een plek willen geven.

Aart van der Gaag, commissaris Op naar de 100.000 banen