Stel, je bent alleen op vakantie en loopt over de machtige muur van China. Je hoort alleen maar Chinees om je heen. Je bent daar dus eigenlijk alleen op die Chinese muur. Maar dan, opeens in de verte hoor je een paar Nederlanders praten.

Wat doe je dan? Precies… Je bent zo blij als een kind om je eigen ’taal’ weer te horen. Je gaat erop af en zegt in gedachten: “nu ben ik niet meer alleen.” Dit voorbeeldje geeft mooi weer wat mensen met een auditieve beperking dagelijks meemaken. Dat is onze wereld. Als deel van een minderheidsgroep, lopen we eigenlijk elke dag over een Chinese muur.

Wat kan een werkgever of bemiddelaar het beste doen om mensen met een auditieve beperking van die spreekwoordelijke Chinese muur te halen? Als u geen last van surdofobie heeft, tenminste. Surdofobie is angst of intolerantie tegenover doven, dovencultuur en de dovengemeenschap, inclusief weerstand tegen het gebruik van gebarentaal.

Betrekken bij het groepsproces

Niemand is graag alleen in een groep, let daarom goed op dat mensen met een auditieve beperking betrokken zijn bij het werk en bij het groepsproces. Het werkt helemaal goed als er meerdere collega’s met een auditieve beperking(of met gebarenstaalvaardigheden) samenwerken.

Waarom? Als lotgenoten kennen en begrijpen ze elkaar beter. Niet voor niets hebben in 90% van de relaties, beide partners een auditieve beperking.

Daarom is het zo belangrijk om op de werkvloer 2 à 3, of nog meer natuurlijk, mensen met een auditieve beperking te hebben. De werksfeer gaat omhoog, goed horende collega’s worden bewuster van de manieren om contact te leggen en het ziekteverzuim gaat omlaag. De ervaring laat namelijk zien dat een werknemer met een auditieve beperking, die alleen maar goed horende collega’s heeft, een hogere kans heeft uit te vallen door ziekte. Maar zijn er meerdere medewerkers met een auditieve beperking, dan wordt het isolement doorbroken.

Handel bewust

Wie niet weet, handelt onbewust. Handel bewust en zorg ervoor dat wij – mensen met een auditieve beperking – niet altijd alleen over de Chinese muur moeten wandelen.

TIP: Kijk eens naar de film van Doof Kind van Alex en Tobias de Ronde. Een aanrader om het bewuster te begrijpen.

Marcel Koopmans is doof geboren maar uitstekend verstaanbaar. Hij is Ambassadeur van Grow2Work, een netwerk voor doven en slechthorenden op weg naar (beter) werk, en bruggenbouwer tussen goed horende mensen en mensen met een auditieve beperking.

 

Marcel Koopmans

Ambassadeur van Grow2Work