Nederrijn Schoonmaak ontving een groep jongeren uit het praktijk- en speciaal onderwijs op de vestiging in Duiven. Het Werkgeversservicepunt (WSP) Midden-Gelderland organiseerde de ontmoeting om de jongeren te laten kennismaken met het werken in de schoonmaakbranche. Dat deden ze. En hoe!
Zo’n dertig tot veertig jongeren en begeleiders zijn op de kennismakingsochtend afgekomen. Nadat Hanneke van Doorn van het WSP iedereen welkom heeft geheten vertellen Chantal Bruil, directeur Personeel en Organisatieontwikkeling en Jasper Koetsier, manager operations meer over het bedrijf dat al 40 jaar bestaat, 1.100 mensen in dienst heeft en vorig jaar goed was voor een omzet van 20,5 miljoen euro.
Achter de schermen
Wat maakt schoonmaakwerk nou zo leuk? Volgens Koetsier is dat vooral de afwisseling. Ze komen in scholen, saunacomplexen, casino’s en stadions. Het is volgens hem bijzonder om op dat soort plekken achter de schermen te komen en te zorgen dat alles er perfect uitziet.
Genoeg gepraat, tijd om aan de slag te gaan. Ze gaan veel doen. In totaal zijn er zeven workshops die de jongeren langs gaan. Ze krijgen nog even het advies mee extra goed op te letten, want aan het einde van de ochtend is er een quiz met prijzen. Dat valt in goede aarde.
Dankbaar werk
Een van de workshops is tapijtreiniging. Vroeger was dat zwaar werk, maar met speciaal ontwikkelde machines, die zijn ontstaan met kennis uit de praktijk is het werk beter voor de werknemer én het resultaat is beter. De leerlingen mogen allemaal een stukje proberen.
In een andere ruimte wordt de I-Mop gedemonstreerd, een ‘natte stofzuiger’ met een soort scooterstuurtje. Er is goed mee te werken blijkt. De jongeren lopen er zo mee weg. Ander handig dingetje: een rugstofzuiger. Ideaal voor het schoonmaken van trappenhuizen of vliegtuigen. Zo krijgen de jongeren via de apparaten ook een inkijkje in de wereld van het schoonmaken. Je komt nog eens ergens.
Dat lijkt de jongeren wel aan te spreken. Een deel weet misschien nog niet precies wat ze willen worden en zit om die reden hier, maar een deel is oprecht enthousiast en ziet een toekomst voor zichzelf in de schoonmaak.
Kansen zijn er genoeg volgens Koetsier. Nederrijn Schoonmaak heeft altijd mensen nodig. Die mensen maken het verschil volgens Bruil. En dat laten ze graag zien. Op de gevel staan grote foto’s van schoonmakers aan het werk. “Geen modellen, onze mensen”, zegt Bruil.
Viezer dan de wc
Volgende halte: computerreiniging. “Een gemiddeld toetsenbord is viezer dan de wc”, legt de workshopgever uit. Om het resultaat van een schoonmaakbeurt te meten, gebruiken ze een leuke gadget, de atp-meter. Daarmee kunnen ze de concentratie eiwitten meten, wat weer de voedingsbodem is voor bacteriën. Hij demonstreert het met een telefoon van een van de jongeren. Die blijkt ‘extreem vies’. Hilariteit. Maar 30 seconden poetsen later is het resultaat duidelijk te zien op de meter. Meteen eer van je werk.
Dan is het tijd voor de zitschrobzuigmachine. Wat een naam. Alle jongeren mogen proberen foutloos een bochtig parcours af te leggen en uiteindelijk ‘achteruit in te parkeren’. “Ik heb nog nooit op zo’n ding gezeten”, zegt een meisje. “Dan mag jij beginnen”, antwoordt Koetsier. Als de machine zich in beweging zet geeft ze een gilletje. Sommige leerlingen sturen heel geconcentreerd. Een paar gaan als een speer. “Geslaagd!”, roept Koetsier dan.
In de gang loopt Chantal Bruil ondertussen met een brede glimlach op haar gezicht voorbij. Ze is net even bij de hoogwerker gaan kijken. “Dat meisje ging naar het allerhoogste niveau”, roept ze door de gang, “25 meter. Met zooo’n smile!”
Naar de top
Het blijkt een beetje een challenge op zich te zijn geworden. Wie durft naar het hoogste punt? Tot nu toe blijken de meisjes het meeste lef te hebben. Maar dan komen de ‘gangsta’s’. Tenminste, zo noemt een groepje jongens zich. Nu moeten ze zich bewijzen. Een van de jongens is flink gevoelig voor spanning. Maar de twee bonkige kerels bij de hoogwerker zijn niet zo benauwd. Ze zullen hem goed in de gaten houden.
De eerste gangsta gaat ‘de bak in’. Hij lacht gespannen. De hoogwerker gaat eerst rechtop. Toch al gauw een meter of 10 hoog. De blik wordt al strakker. Dan schuiven ze verder omhoog tot 25 meter. Gehaald! Als eerste jongen die het hoogste punt heeft bereikt stapt hij weer uit het bakje. Het levert hem klappen op de schouders en high fives van de anderen op. “Als je daar boven staat dan krijg je een lekker gevoel. Vet joh!” roept hij. Ook de anderen gaan allemaal tot de top.
Wervelend
Allemaal mooi, maar met schoonmaken begin je bij de basis. En dan is er maar een die de baas is. Wilma. Specialist sanitair reinigen. Een ding wordt al snel duidelijk uit haar verhaal: schoonmaken is een professionele business waar over alles is nagedacht. Terwijl een van de jongeren schoonmaakt let Wilma goed op. “Niets met je handen oppakken, er kan een naald onder een doekje liggen. Let op je houding, anders heb je het over vijf jaar in je rug.”
Aan het einde van de workshop is er ook nog even aandacht voor een poster die op de deur hangt. Wilma’s Wervelende WC Wedstrijd staat erop. De wedstrijd blijkt een hulpmiddel om toiletten schoon te houden. Een idee van Wilma zelf. Werkt verbluffend goed volgens Wilma. En niet alleen bij kinderen 😉
Altijd samen
Naast alle praktische schoonmaakworkshops is er een die juist stof geeft… tot nadenken. Bij de workshop toekomst en kwaliteit worden ze bijgepraat over zaken als kwaliteitscontrole en kwaliteitsafspraken. “Controle is niet vervelend, het is een hulpmiddel voor tevreden klanten.” Ook opleidingsmogelijkheden voor medewerkers komen aan de orde.
Een van de jongeren valt op dat er overal pinguïns in het kantoor staan. Waarom is dat? De uitleg blijkt alles met het bedrijfs-dna te maken te hebben. Het dier staat zelfs in het bedrijfslogo. “Een pinguïn zie je nooit alleen. En ook wij doen niets alleen hier, altijd samen.” Als ze een bedrijfsfeest organiseren helpt iedereen mee, inclusief de directie.
Quiztijd!
Inmiddels heeft iedereen zeven workshops achter de rug. Nu is de vraag wat de jongeren hebben onthouden van de workshops. Om dat te testen doen ze een Kahoot! quiz. Het is een spannende strijd. De jongeren hebben erg goed opgelet en weten veel. Sommigen zijn heel fanatiek. De winnaars krijgen een goodie bag met o.a. een petje en wat lekkers.
Eén goodie bag blijft over. Die geeft Koetsier als aanmoedigingsprijs aan de Gangsta’s omdat die allemaal hebben gezegd dat ze bij Nederrijn Schoonmaak willen werken. Ze zijn niet de enigen. Een aantal jongeren begint tijdens de lunch meteen met het invullen van inschrijfformulieren voor vakantiewerk. En als er dan in het enthousiasme chocomel over de tafel gaat, ach dan is dat in een schoonmaakbedrijf ook zo weer schoon.