Om te voorkomen dat mijn kale bolletje verbrandt en de zon vervelend in mijn ogen schijnt, droeg ik op vakantie een blauw petje. Voor mijn reisgenoten was dit petje een makkelijk herkenningspunt. Ze konden van afstand zien waar ik was en waar ze naar toe moesten als ze me nodig hadden.
Vakantie. Even niet werken en er lekker op uit. Ook een mooie tijd om terug te blikken én vooruit te kijken naar wat er (waarschijnlijk) nog komen gaat.
Samen stoeien en puzzelen
De afgelopen periode heb ik in twee regio’s geholpen met het realiseren van de Banenafspraak. Als onafhankelijke adviseur en regelaar. Natuurlijk is dat af en toe ingewikkeld en wisselen successen en tegenslagen elkaar af. Bij mijn samenwerkingspartners zie ik een positieve houding. Veel werkzoekenden en werkgevers vinden elkaar en sluiten arbeidscontracten. Ook al is dat soms na flink stoeien met regelgeving en budgetten, aanpassen van werkprocessen, organiseren van begeleiding op de werkvloer, etc.
Werkgevers, gemeenten, het UWV, scholen en vakbonden proberen samen de soms ingewikkelde puzzels compleet te maken. Door zelf een bijdrage te leveren en anderen te helpen bij het leggen van hun stukjes. Als je bij het realiseren van de Banenafspraak hulp nodig hebt, is die te vinden. Onder andere bij collega-werkgevers of bij de overheid.
Koers vasthouden, kansen benutten
Na de vakantie zal een nieuw kabinet al of niet nieuwe afspraken maken over banen voor mensen met een arbeidshandicap. Misschien staat de Quotumwet ter discussie. Daar zou ik blij om zijn. Maar ik zou het jammer vinden als daarmee ook de aandacht voor de Banenafspraak verdwijnt. Die afspraak zorgt er voor dat overheden, werkgevers, werknemers en onderwijsinstellingen met elkaar proberen mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen.
In een tijd van aantrekkende economie en met de opgebouwde ervaring van de afgelopen jaren, liggen hier kansen. Maar dat gaat niet vanzelf. Zo’n afspraak is toch een soort blauw petje dat helpt om elkaar te vinden. Toen we elkaar op vakantie kwijt raakten bij een douanecontrole heb ik gemerkt hoe handig dat kan zijn.
Gilles Gerth
Senior adviseur bij BMC Advies