Bikkelz Sociaal ondernemend is een specialist in kantoorbenodigdheden en oudejaarsgeschenken. Het bijzondere: er werken alleen maar mensen met een arbeidsbeperking. Die verrichten hun werkzaamheden voornamelijk vanuit huis.

Laagdrempelige entree
Oprichter René van Liesdonk heeft al bijna 20 jaar ervaring als sociaal ondernemer en specialist op inclusiegebied. Met zijn bedrijf Rensson Opleidingen traint hij docenten met een fysieke beperking. En daarnaast is hij aanjager voor de Gemeente Moerdijk bij het behalen van de doelen uit de banenafspraak. Bikkelz zette hij 4 jaar geleden op om een mensen met een arbeidsbeperking een wat laagdrempeliger entree op de arbeidsmarkt te bieden. “Daar was en is grote behoefte aan. Omdat onze medewerkers thuis werken, leggen we de drempel veel lager. Onze mensen werken parttime en hebben de vrijheid om hun eigen uren te plannen. Ik geloof sowieso niet in uren. Ik geloof in verantwoordelijkheid. En die pakken mijn mensen allemaal. Bikkelz bleek vooral voor mensen met fysieke beperkingen – een opstap binnen de arbeidsmarkt. “Sommige blijven bij ons aangesloten, anderen doen een tijdje werkritme – en veel contacten – en stromen vervolgens door naar een baan bij een ander bedrijf.”

Goede werk-privébalans
De medewerkers van Bikkelz houden zich vooral bezig met werving en klantenbeheer. Dat de Bikkelz allemaal thuis kunnen werken, is te danken aan een open communicatie- en softwaresysteem. “Als één van onze medewerkers niet aan de slag is, vinden collega’s alle relevante informatie in een oogopslag en kunnen ze het werk overnemen. Dat loopt gewoon goed. Onze mensen hebben veel contact met elkaar. Ze  houden in de gaten of bij iedereen alles wel goed gaat.” Regelmatig haalt Van Liesdonk zijn medewerkers ook fysiek bij elkaar. “Het is goed om elkaar af en toe te zien en even alles centraal te bespreken. Maar dankzij deze manier van werken, houden onze mensen een goede privé-werkbalans en dat helpt ze om productief te zijn. Dat zijn ze misschien niet fulltime, maar ik zeg altijd: Heb je liever een medewerker die 100% inzetbaar en slechts 50% gemotiveerd is, of liever 2 medewerkers die 50% inzetbaar, maar 100% gemotiveerd zijn? Opgeteld is dit dan 200% motivatie!”

Lees het hele interview op onze Voorbeeldenpagina.