Bewustwording, begrip en geduld

De titel bevat de drie kernwoorden die centraal staan in mijn leven. Als ik terugblik naar 2020 ook de woorden die ik het beste vind passen.

Door mijn arbeidsbeperking, het hebben van een bipolaire stoornis type I, ben ik mij meer bewust van bepaalde ‘onrechten’ als arbeidsbeperkte, heb ik meer begrip voor mensen met een kwetsbaarheid, en heb ik moeten leren geduld te hebben tijdens herstellen van een terugval.

Het afgelopen jaar begon bij mij in een herstelperiode van ongeveer 5 maanden, nadat ik in december 2019 een terugval kreeg. Kort gezegd houdt dit in dat ik psychotisch werd en suïcidaal. Nu, een jaar later, heb ik mijn boek uitgebracht, waarbij ik mijn eerste exemplaar heb mogen uitreiken aan prinses Laurentien van Oranje en heb ik twee keer een TedxTalk speech gegeven bij TedxAmsterdamWomen.

Mijn laatste TedxTalk speech ging over artikel 27 van het VN-verdrag Handicap en de tot op vandaag ongelijke rechten van mensen met een arbeidsbeperking. Dit artikel trek ik in de breedste zin, dus voor mensen met zowel een fysieke als psychische arbeidsbeperking. In 2016 is dit verdrag geratificeerd, maar volgens schaduwrapporten van het College van de Rechten van de Mens wordt dit verdrag nog steeds niet nageleefd door de Nederlandse overheid. Daarnaast blijkt uit dit rapport dat de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking nog steeds hetzelfde is als in 2012.

Dit zijn harde feiten, maar ik verwacht wel dat na afgelopen jaar het een en ander zal veranderen omtrent de arbeidsmarkt voor arbeidsbeperkten. Dit heeft te maken met de drie kernwoorden die ik benoemde: bewustwording, begrip en geduld. Door COVID-19 zijn mensen meer bewust geworden in het denken van alternatieven, zoals thuiswerken en zoomsessies. Iets wat een aantal mensen met een arbeidsbeperking, zoals ikzelf, nodig hebben. Ook heb ik gemerkt dat er meer begrip is van wat een sociaal isolement is. Iets wat voor een aantal mensen met een psychische kwetsbaarheid, zoals wederom ikzelf, normaal is.

Zelf hoop en denk ik dat het voor mij als arbeidsbeperkte vanaf 2021 makkelijker wordt om te solliciteren op de arbeidsmarkt. Bedrijven en organisaties hebben laten zien dat het mogelijk is om thuis te werken als medewerker. Ik durf hierdoor bijvoorbeeld eerder uit te leggen bij een sollicitatiegesprek waarom ik sociaal isolement soms als tool nodig heb als ik manisch ben. En om die reden moet thuiswerken, omdat de term ‘sociaal isolement’ nu een algemene term is geworden.

Wel denk ik dat het kernwoord geduld in het volgend jaar ook van toepassing is. En hiermee bedoel ik niet met COVID-19, maar met het hebben van een inclusieve arbeidsmarkt. Er is nog een lange weg te gaan en daarom zal ik vanaf 2021 met mijn eigen bedrijf een steentje hieraan willen bijdragen door voorlichting en strategiesessies te gaan geven aan organisaties die inclusiever willen zijn, maar niet weten hoe. Naar mijn mening is het in contact komen met een ervaringsdeskundige een eerste stap in de richting tot verbintenis en juiste informatie.

_________

Juriste Nadya van der Sluis (34 jaar) is auteur van het boek ‘Van kwetsbaarheid naar kracht’. Het boek is hier te bestellen.
nadyavandersluis.com/webshop

By |2021-01-16T00:28:45+02:0016 januari 2021|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok