Banenafspraak in de spotlight, zeker nu!

Vorige week brachten we via een speciale nieuwsbrief het programma van de Week van de 1000 Voorbeelden naar buiten. De laatste week van oktober is het zover. Dan zetten we een week lang de spotlights op de banenafspraak en de voordelen van inclusief werkgeven. Dat is juist nu dringend nodig. De Coronacrisis zet de werkgelegenheid immers onder druk. Daarom is het extra belangrijk om de deuren open te zetten voor inclusie. En dat is precies het thema van de actieweek.

De afgelopen jaren vierden we tijdens de welbekende Dag van de 1000 Voorbeelden dat werkgevers de doelstellingen uit de banenafspraak ruimschoots haalden. Er is ook ontzettend veel bereikt. Inclusie is echt iets van deze tijd geworden. Ik hoop dat alles wat we hebben opgebouwd niet door corona teniet wordt gedaan. We weten weliswaar nog niet welke consequenties de coronacrisis precies zal hebben. Dat ook mensen met een arbeidsbeperking hun baan verliezen, lijdt echter geen twijfel.

Daarom leggen we, als project in het algemeen en zeker ook tijdens de Week van de 1000 Voorbeelden, het accent meer op het behoud van banen of werk. Met verschillende activiteiten zetten we de spotlights op inclusieve werkgevers, werknemers en bemiddelaars en we beklemtonen het belang en de voordelen van inclusie. Die zijn ook in de huidige periode namelijk nog even geldig als altijd. Tijdens de week roepen we alle werkgevers op om zich ultiem in te spannen voor deze kwetsbare doelgroep. Zo laten we niemand aan de kant staan.

In de aanloop van de Week van de 1000 Voorbeelden hebben we een wekelijkse podcast over concrete banenafspraak onderwerpen. De eerste aflevering, die sinds woensdag online staat en via Spotify en op onze site te vinden is, zoekt in een kwartier een antwoord op de vragen: hoe zorg je voor draagvlak in je organisatie en heeft iedereen eigenlijk behoefte aan een jobcoach?

Als team, samen met partners als Concern voor Werk uit Lelystad, SBCM en Samenwerking Rijk Noord, organiseren we tijdens de Week van de 1000 Voorbeelden iedere dag een actie. We trappen af in Lelystad met een gespreksronde van inclusieve ondernemers en vervolgen met de lancering van de cadeau-editie van de brochure ‘Inclusief werkgeven doe je zo’. Ook is er een inspiratiesessie met succesfactoren voor overheidswerkgevers en presenteren we het Week van de 1000-voorbeelden tijdschrift met best practices, columns en interviews over de toekomst van de banenafspraak.

Tijdens die week organiseren WSP’s en regionale verenigingen talloze activiteiten rondom inclusief werkgeven. Er worden, om maar wat voorbeelden te noemen, werkgeversprijzen uitgereikt, meet & greets georganiseerd, lunchwebinars gehouden en speciale 1000 voorbeelden nieuwsbrieven verzonden. Noodgedwongen digitaal, maar toch actief en zichtbaar in het hele land.

Zo houden we samen de focus op inclusie. En daarom organiseren we de Week van de 1000 Voorbeelden!

_________

Martine Schuijer is directeur van de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en projectleider van ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’.

By |2020-10-16T17:16:14+02:008 oktober 2020|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok