Wouter Koolmees, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, stuurde vandaag een brief naar de Tweede Kamer met daarin de resultaten van de Banenafspraak van vorig jaar.
In zijn brief bevestigde hij het beeld dat al oprees uit de trendrapportages per kwartaal. De conclusie luidt dat marktwerkgevers onverminderd hun doelstellingen ten opzichte van het begin van de banenafspraak hebben gehaald, dat de overheidswerkgevers voor het eerst hun jaardoelstellingen hebben bereikt en dat het inmiddels totaal aantal gerealiseerde banen net onder de gecombineerde jaardoelstelling blijft.
De opgave voor markt- en overheidswerkgevers samen was om 67.500 extra banen te realiseren tot en met 31 december 2020: 50.000 in het bedrijfsleven en 17.500 bij de overheid. Het resultaat was uiteindelijk nipt minder: 66.097 extra banen.
Mooie prestatie
Met 53.799 extra banen ten opzichte van de nulmeting hebben marktwerkgevers de doelstelling van 50.000 extra banen overtroffen. De minister beschrijft dit als een mooie prestatie, in een jaar dat tot ongekende tijden heeft geleid door de wereldwijde coronapandemie.
De overheidswerkgevers stonden in 2020 voor 25.00 banen aan de lat. Dit aantal werd gehaald, er kwamen 2.512 extra banen bij. Het is voor het eerst dat de sector overheid haar jaardoelstellingen haalt. In totaal hebben overheidswerkgevers inmiddels 12.298 extra banen gerealiseerd in plaats van de geplande 17.500. De resultaten van afgelopen jaar brengen de minister tot de bemoedigende conclusie dat overheidswerkgevers voort kunnen bouwen op dit resultaat en de komende jaren een inhaalslag kunnen maken.
De reactie van Op naar de 100.000 banen
De resultaten van de banenafspraak in 2020 bevestigen het bestaande beeld. De sombere verwachtingen aan het begin van de pandemie zijn niet bewaarheid. De focus op baanbehoud en waar mogelijk groei heeft ertoe geleid dat marktwerkgevers, ondanks het feit dat sommige sectoren zwaar getroffen zijn, hun doelstellingen hebben kunnen behalen en ook overheidswerkgevers positief scoren.
De slotalinea’s van zijn brief wijdt minister Koolmees aan de toekomst. Hij schrijft dat de urgentie groot is om te komen tot een systeem dat werkgevers stimuleert om meer banen voor de doelgroep te realiseren. Belangrijke bouwstenen van zo’n systeem zijn volgens hem elementen ‘het belang van een kwantitatieve afspraak, de noodzaak van een positieve benadering van werkgevers om veel breder inclusief werkgeverschap te bereiken, het vereenvoudigen van het systeem van de banenafspraak en de bijbehorende ondersteuning voor zowel de doelgroep als werkgevers.’
Deze woorden onderschrijven wij van harte. Om de doelstellingen van de banenafspraak de komende jaren te halen en de arbeidsmarkt in haar algemeenheid een inclusievere kleur te geven, is vereenvoudiging en uniformering van regelgeving dringend nodig. Wij roepen het parlement op om de verbeteringen zoals opgenomen in het Breed offensief zo snel mogelijk in te voeren. Dat helpt werkgevers en werkzoekenden bij het vervullen van hun inclusieve ambities.