In een brief aan de Tweede Kamer maakte Carola Schouten, de minister voor Participatie, de definitieve resultaten bekend van de Banenafspraak in het jaar 2021. De minister complimenteerde alle bedrijven die banen hebben gerealiseerd.

©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Het bedrijfsleven voldeed voor het zevende jaar op rij aan de doelstellingen uit de Banenafspraak. Inmiddels zijn er 60.966 extra banen ten opzichte van de nulmeting (eind 2012) bijgekomen. De doelstelling was 60.000 banen. De overheidswerkgevers hadden een doelstelling van 20.000 banen en realiseerden – afgezet tegen de nulmeting – tot nu toe 11.842 banen. Daarmee is de doelstelling voor overheid en markt samen (80.000 banen) niet gehaald.

Volgens de minister blijkt uit deze resultaten dat “marktwerkgevers zich ondanks de coronapandemie, die ook in 2021 nog grote effecten heeft gehad, weer hebben ingespannen voor deze doelgroep.” Ze complimenteert alle bedrijven die deze banen hebben gerealiseerd en noemt het een ontzettend waardevolle prestatie voor mensen met een arbeidsbeperking die nu bij deze reguliere werkgevers aan de slag zijn.

De plannen
De minister presenteerde in haar brief ook plannen om stappen te blijven zetten om meer mensen met een arbeidsbeperking aan regulier werk te helpen en te houden. Allereerst wil ze een impuls geven aan de Banenafspraak bij overheidswerkgevers en verder spreekt ze de ambitie uit dat iedereen in Nederland die een steuntje in de rug nodig heeft om aan de slag te kunnen en kan werken, ook daadwerkelijk aan het werk kan. Voor werkgevers schetst ze het lonkende perspectief van de benodigde en goed toegankelijke ondersteuning.

De minister onderscheidt plannen voor de mensen binnen en buiten de doelgroep Banenafspraak. Om meer mensen binnen de doelgroep Banenafspraak aan het werk te helpen, verwacht de minister veel van het wetsvoorstel Breed offensief. Ook wil ze in beeld brengen welke andere harmonisatie van relevante instrumenten en uitvoering mogelijk en nodig zijn.

De minister schrijft verder het van groot belang te vinden dat kwetsbare groepen, die nu niet in het doelgroepregister staan, noodzakelijke ondersteuning wordt geboden. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek naar welke groepen soortgelijke ondersteuning nodig hebben en nu nog niet tot de doelgroep behoren. In afwachting van de uitkomsten van het onderzoek komt er een experiment om een aantal instrumenten, die beschikbaar zijn voor de doelgroep banenafspraak, tijdelijk in te kunnen zetten voor mensen die nu niet tot de doelgroep banenafspraak behoren. Er wordt nog gekeken of het oorspronkelijke ontwerp van een eventuele nieuwe quotumwet ingediend gaat worden.

Reactie ‘Op naar de 100.000 banen’ & ‘Op naar de 25.000 banen’
De brief van de minister bevat vele positieve aspecten. Het is goed dat er een plan komt voor de overheidswerkgevers om meer Banenafspraakbanen te kunnen realiseren en we juichen alle stappen toe die genomen worden om de uitvoering van de Banenafspraak te vereenvoudigen. Ook is het goed nieuws dat de minister serieus gaat kijken naar de verbreding van de Banenafspraak, of in elk geval het verbreden van de doelgroep die in aanmerking komt voor ondersteuning.

Er wordt ook meerdere malen gewag gemaakt van nieuwe onderzoeken, die de komende maanden plaats zullen moeten vinden. Bijvoorbeeld naar de manieren waarop de inleenbanen ‘geteld’ worden, naar de rol van de SW-bedrijven en naar manieren waarop het instrumentarium uit de Banenafspraak breder kan worden ingezet. Vanzelfsprekend is goed beleid gestoeld op een gedegen maatschappelijke analyse, maar als de voortgang van de Banenafspraak de afgelopen jaren iets heeft laten zien, dan is het wel dat er niets zo goed werkt als gewoon aan de slag gaan!

Lees hier de Kamerbrief