Corona heeft, gedurende het eerste half jaar van de crisis, geen aantoonbare negatieve invloed gehad op de duurzaamheid van de banen voor de doelgroep banenafspraak. Over het algemeen is de duurzaamheid van de banen in de banenafspraak stabiel gebleven ten opzichte van afgelopen jaren.

UWV onderzoekt op verzoek van het ministerie van SZW jaarlijks de duurzaamheid van banen in de banenafspraak. Dit jaar vond dit onderzoek voor de vijfde keer plaats. De onderzoeksperiode voor het meest recente rapport omvat deels de periode vanaf maart 2020 waarin de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen een sterke invloed hebben gehad op de arbeidsmarkt.

Corona leidt tot lagere instroom

Dat is terug te zien in de instroom van personen in nieuwe banen. De toename van het aantal werkzame personen in de banenafspraak was lager dan in voorgaande jaren. Dat bleek ook al uit recente kwartaalcijfers van UWV.

Blijvend aan het werk

Uit vergelijking van alle werkzame mensen in de banenafspraak in het derde kwartaal van 2019 en een jaar later blijkt dat 84 procent nog steeds werk had. Twaalf procent van deze groep heeft het werk verloren en vier procent is uit het doelgroepregister gestroomd.

Deze cijfers zijn vergelijkbaar met eerdere jaren. Twee derde (64 procent) van de werkzame personen in de banenafspraak werkt een jaar later nog in de dezelfde baan. Ook dit cijfer is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Meer uren

Net als in de afgelopen jaren steeg ook in de onderzochte periode het totaal aantal gewerkte uren van mensen uit de doelgroep banenafspraak. Dit jaar was de stijging gering. De gemiddelde contractduur van 5,8 jaar is ongeveer gelijk gebleven.

Tekst: Klaas Salverda