Hoe lukt het om plaatsingen binnen de Banenafspraak duurzamer te maken? Met die vraag liep Karin van Ringen van WerkgeversServicePunt RegioZwolle al een hele tijd rond. Met verschillende partners vond ze uiteindelijk het antwoord: een netwerk van werkgevers, die cv’s en kennis uit kunnen wisselen: Banenafspraak Matchtafel Regio Zwolle.

Karin van Ringen
Bij het WSP Regio Zwolle onderhoudt Karin van Ringen de contacten met een flink aantal (rijks)overheidswerkgevers. De afgelopen jaren kwamen er al vele plaatsingen tot stand. “In Regio Zwolle presteert de overheid heel behoorlijk op Banenafspraak-gebied,” merkt Van Ringen hierover op.
En bij deze plaatsingen merkte Van Ringen dat een gedeelte van de mensen na verloop van tijd afhaakten omdat ze zich óf ontwikkeld hadden en qua werkzaamheden meer aan konden óf omdat ze toch op de tenen liepen en een stapje terug moesten doen. “Toen dacht ik: hoe mooi zou het zijn wanneer er een netwerk van werkgevers is waar we de cv’s van deze mensen kunnen uitwisselen, waardoor we uitval kunnen voorkomen en ervoor zorgen dat ze hun werknemersvaardigheden behouden.”
Brainstormend met Ron Berkhout (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO), Floris van den Bergh (Immigratie- en Naturalisatiedienst IND), Niels ten Hagen (Rijkswaterstaat RWS) en Henk Zanting (Belastingdienst), die bij hun organisaties verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Banenafspraak, borrelde het idee op om een netwerk van overheidswerkgevers in regio Zwolle te starten.
BAM 038
En dat was de start van de Banenafspraak Matchtafel Regio Zwolle, in het kort (en een stuk pakkender) BAM 038. Aan deze matchtafel zitten O&O fondsen van overheids- en onderwijswerkgevers uit de regio. Dit biedt volgens Van Ringen het voordeel dat veel overheidswerkgevers vergelijkbare functies te bieden hebben. “Dat maakt het zinvol om vacatures en cv’s te bespreken.”
Op de eerste bijeenkomst afgelopen winter werden daarom veel cv’s behandeld. “Het is ook trial and error. De veelheid van cv’s maakte deze aanpak niet effectief. De tweede keer hebben we iemand uit de doelgroep gevraagd zich te presenteren. Dat maakte al veel meer indruk en deze kandidaat heeft inmiddels hierdoor een baan.”
Netwerk
Al snelde groeide de behoefte om ook breder onderwerpen te behandelen. “Bij iedere bijeenkomst wordt er een onderwerp rond inclusie en de Banenafspraak belicht. Er is een vaste arbeidsdeskundige aangesloten en de werkgevers wisselen ook kennis en ervaringen uit. Zo is er een inclusief netwerk in de regio ontstaan, dat door alle deelnemers wordt gedragen.”
Binnen het snelgroeiende netwerk speelt het WSP de rol van strategische gesprekspartner. Dat past ook bij de ontwikkeling van WerkgeversServicePunten de afgelopen jaren. “Waren we eerst vooral bezig met plaatsingen, zie je dat we nu veel meer de rol hebben van adviseur. Wij helpen werkgevers bij het vormgeven van inclusie. Het is mooi om in de regio te zien dat ook werkgevers hun betrokkenheid tonen door een actieve rol te spelen in dit netwerk en zo elkaar verder te helpen.
In dit geval gaat het om overheidswerkgevers, maar ook in andere sectoren wordt in Regio Zwolle al sectoraal samengewerkt, het principe van cv’s uitwisselen zou volgens Van Ringen een perfecte aanvulling kunnen zijn en zou dit model ook in andere regio’s aan kunnen slaan. “Natuurlijk heeft elke regio zijn eigen uitdagingen en kent zijn eigen structuren. Maar het principe van een groep werkgevers, die je om tafel zet en ervaringen uit laat wisselen, dat heeft voor mij zijn waarde wel bewezen.”