Ook arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor uit Arnhem werd hard getroffen door de coronamaatregelen, maar directeur Marcel Hielkema blijft niet bij de pakken neer zitten. Hij ging op zoek naar nieuwe manieren om zijn medewerkers aan het werk te houden èn maatschappelijke waarde toe te voegen. Vanaf volgende week produceert Scalabor daarom chirurgische mondmaskers.

Een tweedelig interview over ondernemerschap en inclusiviteit en de toekomst van de sociale werkbedrijven.

Deel 1: De mondmaskers
“Het is een idee van de Refugee Company,” vertelt Marcel Hielkema. Met deze organisatie voor statushouders had Scalabor al vergaande plannen om een restaurant te openen. Dat kon nu logischerwijs niet doorgaan. “Maar de Refugee Company kon in China een machine kopen om mondkapjes te maken. En dan niet die huis-tuin-en-keuken maskertjes, maar echte IIE-gecertificeerde 3-laags maskers voor medisch gebruik.”

De machine kon door de KLM naar Nederland worden gebracht en inmiddels is ook al duidelijk dat er een tweede machine bijkomt. De productie moet na het weekend gaan draaien. De verwachting is dat 100.000 stuks per dag geproduceerd kunnen worden. “Het totale tekort aan mondkapjes is natuurlijk groter. Maar door een combinatie van internationaal inkopen en nationale productie kunnen we denk ik met elkaar het tekort terugdringen, zo niet oplossen.”

Marcel Hielkema (Foto: Jacques Kok)

Locatie en detacheren
De machines zullen worden ingericht in de fabriekshallen van Scalabor. Daar was ruimte, omdat het ontwikkelbedrijf momenteel op ongeveer halve kracht draait. “Een deel van de medewerkers is ziek, niet vanwege corona trouwens. Een groter deel valt onder de risicogroep en blijft dus thuis. Ook aan de opdrachtkant zagen we natuurlijk klanten wegvallen, denk aan de horeca en de cultuursector”

Scalabor had dus de ruimte voor de machines en levert ook medewerkers om aan de productie te werken. “Voor ons was het een logische afspraak om de machines te plaatsen en mensen te detacheren. We doen dit echt in samenwerking met de Refugee Company. Ik vermoed dat een groep van rond 28 medewerkers hier aan de gang zal gaan. Zowel statushouders als mensen van ons gaan zich inzetten om mondkapjes te produceren. Dat is toch een geweldig verhaal? Alleen al uit het oogpunt van integratie!”

Enthousiasme
Het initiatief wekt veel enthousiasme op, ziet Hielkema. Sinds het plan in het nieuws kwam, wordt hij overstroomt door berichten van ondernemers en ingenieurs die mee willen helpen of nieuwe plannen ontwikkelen. “De machines worden bij ons geïnstalleerd door ingenieurs van de hogeschool Arnhem-Nijmegen en Qing Ingenieurs. Die kwamen zelf op ons af omdat ze de plannen wilden steunen.”

Scalabor werd ook al benaderd door een producent van spatkappen, die nu natuurlijk ook veel gevraagd zijn. “Met hen gaan we kijken of we bijvoorbeeld iets kunnen betekenen in de verpakking voor verzendingen naar Artsen zonder Grenzen. Met dit soort initiatieven laten we zien dat we economisch en maatschappelijk enorm veel waarde hebben voor Nederland. Zelfs in tijden van crisis.”