Aftrap Week van de 1000 Voorbeelden: ‘de kern van de inclusieve beweging gaat door’

Vanmorgen om half elf trapten we de Week van de 1000 Voorbeelden af met een discussiebijeenkomst. Vanuit de speciaal opgebouwde studio bij Concern voor Werk in Lelystad gingen inclusieve werkgevers het gesprek aan met Aart van der Gaag en staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW). Het gesprek stond onder leiding van Onno Vermooten (Concern voor Werk) en Martine Schuijer.

Aart van der Gaag herinnerde de kijkers nog maar eens aan wat er de afgelopen jaren is opgebouwd. “Zelfs het grootste voetbalstadion van Nederland heeft niet genoeg plek om alle mensen die de afgelopen jaren en baan vonden een stoeltje te bieden.” Van der Gaag maakte duidelijk dat een inclusieve beweging op de arbeidsmarkt is ontstaan en: “de kern van de inclusieve beweging blijft gewoon doorgaan.”

Trendrapportage
Dat beeld werd later op de dag bevestigd met de presentatie van de Trendrapportage over het tweede kwartaal van 2020. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is er een netto banenverlies (het verschil tussen mensen die werk hebben gevonden en verloren) van 496 banen. Dat betekent dat de stand van zaken banenafspraak – in het kader van de coronacrisis – relatief stabiel is gebleven in de periode april, mei en juni.

De inclusieve ondernemers die deelnamen aan het gesprek waren genomineerd voor een Flevopenning en zijn ambassadeurs voor een inclusieve arbeidsmarkt. Ze spraken met de staatssecretaris over werkgeversdienstverlening en eenvoud (of het gebrek daaraan) van regelgeving. Uiteindelijk kwamen ze wel tot de conclusie dat – nog los van alle regels en investeringen – de baten van inclusie altijd buiten kijf staan.

Betrokken
De staatssecretaris toonde zich betrokken bij het onderwerp banenafspraak. Na afloop van de bijeenkomst schreef hij op Twitter: “Het is ontzettend belangrijk dat iedereen kan meedoen naar vermogen. Het vinden van een passende baan begint bij het aanbod ervan. Ik hoop dat ondernemers geïnspireerd raken om die banen te creëren. Dat is winst voor zowel mensen met een arbeidsbeperking als winst voor henzelf.”

De bijeenkomst is opgenomen en is over enkele dagen via onze website terug te kijken.

By |2020-10-26T22:59:45+02:0026 oktober 2020|Dag van de 1000 Voorbeelden, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok