Ondernemers in Noord-Holland, Zuid-Holland en het Gooi die meer willen weten over de Banenafspraak, kunnen terecht bij de aanjagers in hun regio. aanjagers westJan de Bruin en Jan Kwekkeboom komen graag langs bij bedrijven en op netwerkbijeenkomsten om toe te lichten wat de Banenafspraak betekent voor ondernemers. “Er is nog veel onwetendheid, we helpen misverstanden uit de wereld en geven met informatie een duwtje in de goede richting.”

Werknemers voegen iets toe
“Ondernemers hebben gehoord van de Banenafspraak, ze weten van het Sociaal Akkoord, staan daar positief tegenover,” vertelt Jan de Bruin. “Maar desondanks hebben velen nog negatieve vooroordelen. ‘Het zijn toch moeilijke mensen’ of ‘Dat gaat mij toch een hoop tijd kosten’ zijn veel gehoorde bezwaren.” Volgens De Bruin zijn de vooroordelen ongegrond. Bovendien kunnen werkgevers  jobcoaches inhuren en er bestaan verschillende subsidies die de drempel verlagen. Toch zijn die regelingen voor De Bruin slechts een middel, een duwtje in de goede richting. “Werknemers met een beperking zijn niet per se mindere arbeidskrachten. Ik hoop dat we met de Banenafspraak een golf teweeg kunnen brengen waardoor het over een jaar of vijf een doodnormale zaak is om mensen met een beperking in dienst te hebben.”

Veel mogelijkheden
Ook Jan Kwekkeboom ziet een positieve ontwikkelingen door zijn contacten met ondernemers. “Als bedrijven open staan en zich in de Banenafspraak verdiepen, zien ze dat deze veel mogelijkheden biedt. Door de media-aandacht hebben mensen vaak het idee dat de Participatiewet alleen slaat op mensen met een verstandelijke beperking, dat is een misvatting. Iedereen met een beperking die niet in staat is zelfstandig het minimumloon te kunnen verdienen, valt onder de afspraak.” Kwekkeboom stelt dat de omstandigheden momenteel redelijk gunstig zijn. “De economie trekt aan en simpel werk dat in het verleden werd uitbesteed aan het buitenland, komt terug. Veel mensen met een lichamelijke afwijking of die lang niet hebben gewerkt, kunnen dit prima invullen. En eventueel productieverlies wordt gesubsidieerd vanuit loonsubsidies.” Kwekkeboom gebruikt graag praktijkvoorbeelden.”Bedrijven die een positieve bijdrage leveren, etaleren dat. Daardoor ontstaat een sneeuwbaleffect en raken steeds meer bedrijven geïnteresseerd. We moeten zorgen dat mensen niet eenmalig geplaatst worden, maar dat zij een duurzame plaats kunnen innemen op de arbeidsmarkt.”

Meer weten? In de komende editie van West, het magazine van VNO-NCW West, vindt u een special over de Banenafspraak. West verschijnt op 21 april.