De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

vraag-7-vraag-van-de-week

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Vragen die we eerder beantwoordden:
#1.a Wie vallen er in de doelgroep?
#1.b Waarom is het een beperkte doelgroep?
#2 Hoe weet ik of iemand in de doelgroep Banenafspraak valt?
#3 Ik heb een vacature, waar vind ik de juiste mensen uit de doelgroep?
#4 Hoe maak ik een functie geschikt voor de doelgroep?
#5 Wat is een baan volgens de banenafspraak?
#6 Kan iemand ook uit de doelgroep vallen.

Vragen die nog aan bod komen:
#8 Welke subsidie kan ik krijgen?
#9 Hoe werkt de loonkostensubsidie/loondispensatie en vervalt die na bepaalde tijd?
#10 Hoe werkt een no-riskpolis?
#11 Kan ik jobcoaching ook zelf regelen?

Antwoord: Begeleiding is het allerallerallerbelangrijkst. Een collega op de werkvloer, een partner die zorgt voor goede ondersteuning verhoogt de kans op succes aanzienlijk. En deze collega moet niet het wiel uit moeten vinden Met de juiste begeleiding van werknemers, leidinggevenden en zeker ook uzelf schrijft u mee aan een succesverhaal. Op onze site vindt u een richting naar partijen die u kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan jobcoaches, experts en ervaringsdeskundigen.

Enkele praktische tips geven we u hier al:

  • Iemand met een arbeidsbeperking in dienst hebben is maatwerk. Iedereen is anders. En dat vraagt wellicht ook om een aanpassing van uw kant.
  • Ga er niet vanuit dat als u iemand kent met dezelfde aandoening, dat uw werknemer hetzelfde nodig heeft.
  • Verdiep u wel in de aandoening. Een presentatie over de beperking aan het hele bedrijf, of in elk geval de naaste collega’s, schept een hoop duidelijkheid.
  • Ga er niet vanuit dat de persoon mondig is en zelf aangeeft of weet wat hij nodig heeft. Dus houd de vinger aan de pols.
  • Probeer vertrouwen op te bouwen met de collega die een arbeidsbeperking heeft. Als deze zich vertrouwd voelt in zijn werkomgeving, zal de werknemer sneller goed functioneren.
  • Maak goede afspraken. Bijvoorbeeld over het werktempo. Iemand met een arbeidsbeperking kan op een andere manier werken en wat trager zijn. Het kan echter vervelend voelen als een collega, ook al is het goed bedoeld, het werk overneemt.
  • Wees eerlijk. Zo geeft u uw medewerking ook de kans zich te ontwikkelen.