De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

vraag-van-de-week-6

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Vragen die we eerder beantwoordden:
#1.a Wie vallen er in de doelgroep?
#1.b Waarom is het een beperkte doelgroep?
#2 Hoe weet ik of iemand in de doelgroep Banenafspraak valt?
#3 Ik heb een vacature, waar vind ik de juiste mensen uit de doelgroep?
#4 Hoe maak ik een functie geschikt voor de doelgroep?
#5 Wat is een extra baan volgens de Banenafspraak?

Vragen die nog aan bod komen:

Antwoord:

Ja dat kan. Voor de mensen uit de doelgroep van de Participatiewet geldt dat zij niet meer in de doelgroep vallen als zij:

  • zelfstandig het wettelijk minimumloon of meer kunnen verdienen;
  • geen Wsw-indicatie meer hebben;
  • niet meer tot de doelgroep van de Wajong horen;
  • geen Wiw/ID-indicatie meer hebben.

Op het moment dat iemand niet meer aan de doelgroepcriteria voldoet eindigt, de registratie in het doelgroepregister met ingang van 31 december van het tweede kalenderjaar, volgend op het jaar waarop iemand niet meer aan de doelgroepcriteria voldoet. De zogenaamde T+2 regeling.
Dit betekent dat de persoon in ieder geval nog twee in het register blijft staan (en nog twee jaar blijft meetellen voor de Banenafspraak) nadat geconstateerd is dat hij/zij niet meer aan de doelgroepcriteria voldoet.

Een voorbeeld: iemand voldoet op 1 juni 2016 niet meer aan de doelgroepcriteria (valt onder de Participatiewet en gaat -zonder loonkostensubsidie meer dan het WML verdienen, verliest zijn Wajongrecht, heeft geen geldige Wsw-indicatie meer of verliest zijn Wiw/ID baan). Dan behoort hij nog tot en met 31 december 2018 tot de doelgroep, en blijft hij in het register staan. Zijn plaatsing op de baan telt ook mee tot en met deze datum, 31 december 2018.

Update: Afgelopen zomer heeft demissionair staatssecretaris Klijnsma aan de Kamer laten weten de inwerkingtreding van de T+2 regeling op te schorten.
In het regeerakkoord is vervolgens opgenomen dat de partijen die de huidige regering vormen de regeling willen afschaffen. Lees meer hierover.