De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

vraag-van-de-week-4

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Vragen die we eerder beantwoordden:
#1.a Wie vallen er in de doelgroep?
#1.b Waarom is het een beperkte doelgroep?
#2 Hoe weet ik of iemand in de doelgroep Banenafspraak valt?
#3 Ik heb een vacature, waar vind ik de juiste mensen uit de doelgroep?

Vragen die nog aan bod komen:
#5 Wat is een extra baan volgens de banenafspraak?
#6 Kan iemand ook uit de doelgroep vallen?

Antwoord:
Vaak wordt er geprobeerd kandidaten met een arbeidsbeperking binnen bestaande vacatures en functies te plaatsen. Er zijn immers kandidaten die de juiste competenties hebben om de reguliere functies in te vullen. Maar functies sluiten niet altijd goed aan of er zijn geen reguliere openstaande vacatures. Dan is functiecreatie een goede manier om anders naar de mogelijkheden te kijken.

Functiecreatie in het kort:
1. Bestaande werkprocessen analyseren en categoriseren.
2. Taken die niet tot de kern van de functie behoren afsplitsen, vaak zien we dat dit de eenvoudiger taken zijn.
3. Deze taken samenvoegen tot nieuwe functieprofielen of baanopeningen.

Functiecreatie kan op twee niveaus
• Jobcarving (individuele functiecreatie)
Dit is het op maat maken van een specifieke functie voor een medewerker met een arbeidsbeperking door taakafsplitsing. Dit vraagt om marginale aanpassingen op bestaande functies.

• Jobcreation (structurele functiecreatie)
Dit gaat verder dan jobcarving, de nadruk ligt op organisatorisch niveau. Door bedrijfsprocessen te analyseren en te herstructureren ontstaat er een nieuwe organisatiestructuur met nieuwe functieniveaus en functies.

Werkgevers kunnen hier zelf mee aan de slag, en waar gewenst hulp inschakelen van bijvoorbeeld werkgeversservicepunten of andere organisaties. Hulpmiddelen zoals de Quickscan en Bedrijfsanalyse kunt u gratis gebruiken om bestaande werkprocessen in kaart te brengen en te analyseren welke  taken afgesplitst en samengevoegd kunnen worden tot één of meerdere – soms nieuwe – functies. Bestaande functies verdwijnen dus niet, maar de niet-kerntaken vormen samen nieuwe banen die geschikt zijn voor medewerkers met een arbeidsbeperking.

Enkele voorbeelden van dit soort taken:
• kopiëren en scannen
• het rondbrengen van koffie
• archiveren
• invoeren van gegevens
• administratief werk
• opruim- en schoonmaakwerkzaamheden
• gasten ontvangen

De lijst is in feite onuitputtelijk. En er komen in de praktijk steeds goede voorbeelden van zulke taken bij. Kijk bijvoorbeeld hoe kwekerij ChampWorld met functiecreatie de kostprijs verlaagde.

Geïnteresseerd en/of op zoek naar meer informatie? Werkgeversservicepunten en vlootpartners geven u graag advies.