Is de arbeidsmarkt beschikbaar voor inclusie? Dat is de vraag van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze rubriek gaan we op zoek naar concrete oplossingen en praten we over praktische tools die beschikbaar zijn voor werkgevers, werkenden en professionals en kunnen helpen om de werkvloer inclusiever te maken. Deze tools zijn geselecteerd in overleg met Instituut Gak, die de totstandkoming van deze hulpmiddelen heeft ondersteund.

Mijn reïntegratieplan.nl

is een praktisch en persoonlijk online leerprogramma voor de eerste twee jaar na een ziekmelding. Het gratis toegankelijke programma helpt werkgevers en arbeidsmarktprofessionals bij de begeleiding van mensen met een aandoening. De online tool helpt mensen met aandoening om zelf meer grip te krijgen op hun re-integratietraject en balans te vinden in werk en leven. Titus Radstake, voorzitter van de Vereniging van mensen met brandwonden, legt uit:

Talentenpaspoort en Talenten DNA

vormen samen een methode om de talenten van mensen in kaart te brengen en te matchen met de eisen, die aan een functie worden gesteld. De basis van het idee is het paspoort, dat wordt verkregen door het invullen van een vragenlijst. Op basis van de antwoorden op deze vragen kan er een profiel worden opgesteld van de functie-eisen. Zo kunnen kandidaat en functie, zonder te kijken naar diploma’s of gecertificeerde skills, bij elkaar komen. Initiatiefnemer Henny Luijten legt uit:

SolliciDate

Bij dit format kunnen werkgever en werkzoekenden elkaar niet zien, maar wel horen. “Zo worden onbewuste vooroordelen vermeden. De deelnemers zijn gedwongen echt te luisteren naar elkaar. Dat geeft de mogelijkheid veel meer context te geven, zowel bij de baan als bij het levensverhaal van de sollicitant.” Bedenker Gerritje Cornelisse legt uit:

Schulden in Bedrijf

Veel werkgevers zien het als hun verantwoordelijkheid om medewerkers geldzorgen te ondersteunen. Het aanbod waar ze hierbij gebruik van kunnen maken, is groot. De Toolkit Schulden in Bedrijf probeert werkgevers te helpen, door als een richtingwijzer te fungeren: welke hulpmiddelen zijn er überhaupt? Welke hiervan passen bij mij als werkgever en welke zijn geschikt voor mijn medewerkers? Schulden in Bedrijf als beginpunt van een ondersteuningstraject. Initiatiefneemster Rosanne Oomkens legt uit: