Is de arbeidsmarkt beschikbaar voor inclusie? Dat is de vraag van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In de serie ‘1000 Voorbeelden Tool Talk’ gaan we op zoek naar concrete oplossingen en praten we over praktische tools die beschikbaar zijn voor werkgevers, werkenden en professionals en kunnen helpen om de werkvloer inclusiever te maken.

De tools zijn geselecteerd in overleg met Instituut Gak, die de totstandkoming van deze hulpmiddelen heeft ondersteund. In deze Tool Talk praten we met Henny Luijten van Rijnconsult Onderwijs/zijinstroom.nl. In aansluiting op het Talentenpaspoort ontwikkelde hij het Talenten DNA.

Het Talentenpaspoort en het bijbehorende Talenten DNA vormen samen een methode om de talenten van mensen in kaart te brengen en te matchen met de eisen, die aan een functie worden gesteld. De basis van het idee is het paspoort, dat wordt verkregen door het invullen van een vragenlijst. Op basis van de antwoorden op deze vragen kan er via Luitens systeem vervolgens een profiel worden opgesteld van de functie-eisen. Zo kunnen kandidaat en functie, zonder te kijken naar diploma’s of gecertificeerde skills, bij elkaar komen.

Luijten zegt: “Natuurlijk moet je ook kijken naar diploma’s en skills, maar met het Talentenpaspoort en het Talenten DNA komt er een derde spoor bij: een manier om mensen te werven, die echt goed passen bij de functie en de sfeer in het bedrijf. Maar het systeem is niet alleen geschikt voor werving en selectie. Ook voor de huidige medewerkers is het een cadeautje. Het vormt als het ware een spiegel waarmee mensen een nieuw beeld krijgen van hun eigen talenten en de manier waarop ze deze talenten inzetten. Dat werpt bijvoorbeeld nieuw licht op de manier waarop teams samenwerken.”

Over de filosofie achter het Talentenpaspoort / Talenten DNA:

Het Talentenpaspoort en het Talenten DNA zijn ontwikkeld als onderdeel van het programma Match. Dit programma heeft als doel  om het talent van zijinstromers te koppelen aan de waarde van bedrijven, inclusief HRM. Binnen dit programma is onderzoek gedaan naar zij-instroominitiatieven.

Match wordt uitgevoerd als deel van een driejarig werkprogramma ‘Zijinstroom en Arbeidsmarkt’ opgezet om de arbeidsmarktproblematiek op basis van voorbeeldige succesvolle zijinstroom-initiatieven structureel en duurzaam op te lossen. Het Talentenpaspoort en het Talenten DNA zijn een uitvloeisel van een onderzoek naar talent en waarde. Er is onderzocht of medewerkers met een bepaald beroep overeenkomstige talenten hebben en of deze dan in lijn liggen met het profiel dat de werkgever voor ogen heeft. Als dat zo is, kan een organisatie niet alleen medewerkers werven en door ontwikkelen op basis van competenties, maar ook op basis van werkelijk talent.

Meer informatie in het artikel ‘Talent en waarde’

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast