Ze kozen de naam ‘Taskforce Arbeid’ en hun doel is tweeledig. Enerzijds willen ze dat er meer gedaan wordt om mensen met een visuele beperking kansen op de arbeidsmarkt te bieden. Anderzijds willen ze rolmodellen creëren door mensen met een visuele beperking en een succesvolle carrière in de spotlight te zetten (en te verbinden).

Initiatiefnemer is Gabrie Schoen. Zij is zelfstandig HR-adviseur in opdracht bij Visio Zicht op Werk, een organisatie die de doelgroep van mensen met een visuele beperking specialistische ondersteuning naar werk biedt. Dit voorjaar bedacht ze ineens dat de tijd rijp is om een aantal mensen die zij begeleidt aan elkaar te koppelen en samen een plan te bedenken om meer kansen te bieden aan mensen met een visuele beperking. En zie, dat was de geboorte van de Taskforce Arbeid.

De andere leden van de taskforce zijn Marcel Oosterveer (voormalig wethouder in Eindhoven en toekomst burgemeester van Waalre), Tjidde Bos (sociaal consulent en lid van de OR bij Gemeente Groningen) en Bram Schultinge (jurist en beleidsmedewerker bij de Provincie Drenthe).

Voorbeelden
In Nederland gaat het vaak over problemen, stelt Schoen. “Daar willen wij iets positiefs tegenover zetten. Ik kende Marcel, Tjidde en Bram vanuit Visio Zicht op Werk. Het zijn alle drie inspirerende voorbeelden. Die willen we echt laten zien, want het is belangrijk – zeker ook voor kinderen – om te laten zien dat het – ondanks een visuele beperking – weldegelijk mogelijk is om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt,” legt Schoen uit.

Maar Schoen en de Taskforce beperken zich niet alleen tot punitiviteit en het uitlichten van inspirerende verhalen. “Uit onderzoek uit 2020 blijkt dat slechts 29% van de mensen met een visuele beperking aan het werk is. Dat is heel weinig”, zo legt Schoen haar motivatie uit.

Ook in 2020 verscheen een rapport, in opdracht van de Commissie voor de Rechten van de Mens, met aanbevelingen om de beroepsparticipatie van mensen met een visuele beperking te verbeteren. “Toen ben ik eens gaan kijken in hoeverre die aanbevelingen zijn omgezet. En dat valt vies tegen.”

De taskforce pleit daarom met klem voor een adequate invulling van een centraal servicepunt en meer handvatten voor werkgevers en voor werkzoekenden met een visuele beperking. “Het aanbod dat er is, bijvoorbeeld als het gaat om ondersteuningen voor werkplekaanpassingen, moet beter gestroomlijnd worden.”

Tijd is rijp
De taskforce heeft Tweede Kamerleden uitgenodigd voor werkbezoeken en hoopt zelf ook op korte termijn naar de Tweede Kamer te gaan. Dat is tot nu toe niet gelukt. De geplande bezoeken werden echter steeds verschoven, eerst op 13 oktober en later ook op 9 november. Vorige week stonden de vier leden van de taskforce zelfs voor een dichte deur in Den Haag. “Ons werd pas bij aankomst in Den Haag duidelijk dat de vergadering weer was afgelast.”

Toch hoopt Schoen dat het lukt om de boodschap van de taskforce op een inspirerende manier onder de aandacht te brengen van het brede publiek en de Tweede Kamer. “De krapte op de arbeidsmarkt en de demografische ontwikkelingen maken dat er iets aan het schuiven is. Er is een gevoel van urgentie. Werkgevers zijn bereid naar andere groepen te kijken om medewerkers te vinden. De tijd is rijp voor meer inclusie en daar hoort dus ook bij dat mensen met een visuele beperking de kans krijgen.”

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast