Op het Vitesse Trainingscentrum op Papendal organiseert het Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan, vandaag haar jaarevent ‘Ondernemen met impact’. Er worden ruim 120 vertegenwoordigers verwacht uit het bedrijfsleven, semi-publieke organisaties, onderwijs en lokale, provinciale en landelijke overheid.

En daar kunnen ze genieten van een mooi 1000 Voorbeelden evenement. Tijdens het evenement wordt het nieuwe Inclusief Magazine gelanceerd. “Het is niet toevallig dat we dit doen in de Maand van de 1000 Voorbeelden. Dit magazine staat weer boordevol met voorbeelden van inclusief werkgeverschap in de arbeidsmarktregio Midden Gelderland”, vertelt Mirjam Groenendijk, betrokken bij de organisatie vanuit stichting Inclusief Midden-Gelderland. Eén van de partners in het Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan (samen met UWV, Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en Scalabor).

Vanzelfsprekend zijn
Het wordt alweer de vierde editie van dit Inclusief Magazine en bevat vele verhalen van werkgevers en werknemers over het belang van inclusie in bedrijven. “We zijn blij met het voorwoord van Karien van Gennip, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.” Daarin schrijft Van Gennip: “Het moet vanzelfsprekend zijn om iemand in dienst te nemen die op dit moment nog langs de kant staat. Inclusief ondernemen kan op vele manieren.”

Dat blijkt inderdaad uit de verhalen in het magazine en ook uit de verhalen van de werkgevers die door UWV, Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en Scalabor genomineerd zijn voor de prijs Inclusief Ondernemer van het Jaar 2022. “De vijf finalisten zijn de afgelopen dagen via video’s voorgesteld aan het brede publiek. De jury bestaat uit de bestuursleden van stichting Inclusief Midden-Gelderland, die in 2019 de initiator waren van deze award.”

Onderwijs
Tijdens het evenement wordt ook de Afstudeerprijs Inclusiviteit 2022 uitgereikt. Deze prijs is tevens een initiatief van de stichting. Groenendijk: “De stichting heeft zich ten doel gesteld om, samen met andere partijen in de regio, activiteiten te faciliteren gericht op het stimuleren van een inclusieve arbeidsmarkt.”

Met deze prijs wil de stichting ook het onderwijs meer betrekken bij arbeidsmarktvraagstukken op het gebied van inclusie. “Want, net zoals het waardevol is om de verhalen van werkgevers via Best Practices te presenteren, is het ook waardevol de inzichten uit de praktijk wetenschappelijk onderbouwd verder te ontwikkelen.”

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast