De Nationale Werkbezoekdag is een vast onderdeel van de Maand van de 1000 Voorbeelden. Ook dit jaar openen weer honderden werkgevers de deuren voor laagdrempelige netwerkgesprekken. Aanmelden is een goed idee. En het kan ook nog! Hoe en waarom? In dit interview legt JobOn-directeur Josée Blanken het uit.

Josée Blanken

Op 15 november is het de Nationale Werkbezoekdag. Op deze dag worden overal door het land netwerkgesprekken georganiseerd tussen enerzijds werkgevers en anderzijds mensen die werk zoeken (vanuit een bestaande baan of vanuit een uitkeringssituatie) of nadenken over een nieuwe loopbaanstap.

“Laagdrempeligheid is echt het sleutelwoord”, zegt Josée Blanken. Zij is algemeen directeur van JobOn en programmaleider Nationale Werkbezoekdag. “We weten dat er veel mensen aan de kant staan en dat er veel mensen nadenken over een carrièreswitch. We weten ook dat werkgevers mensen zoeken. Werkgevers kunnen zich nu al opgeven. Vanaf 1 november kunnen de gesprekken worden ingepland..”

JobOn
De Nationale Werkbezoekdag is een initiatief van JobOn. JobOn heeft zich ontwikkeld van een community voor werkzoekenden naar een platform dat mensen uit verschillende doelgroepen helpt hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. “Daarbij hebben we de afgelopen periode gekozen voor een verbreding van onze aanpak naar niet alleen maar meer mensen zonder werk, maar ook mensen die een andere sprong overwegen of juist door programma’s te maken voor specifieke doelgroepen als mensen uit Oekraïne of 50+ers.”

Er zijn veel mensen op zoek naar begeleiding in de zoektocht naar werk, merkt Blanken. Geholpen door een community met honderden vrijwilligers bereikt JobOn jaarlijks duizenden mensen. “Dat doen we met onze (online) evenementen en bijeenkomsten waarop ervaringen worden uitgewisseld. Maar we hebben ook een masterclass voor werkgevers ontwikkeld om ze te helpen personeel vast te houden en voor te bereiden op het werk van de toekomst.”

Werkbezoekdag
Tijdens de Werkbezoekdag openen kleinere en grotere bedrijven, overheidsinstellingen en non-profits – eigenlijk alle werkgevers die je je maar kunt voorstellen – hun deuren voor een gesprek. “Daarbij staat niet de vacature centraal, maar de ontmoeting tussen mensen.”

Daarom roept Blanken alle werkgevers op om mee te doen. “Je haalt mensen eventjes in huis die geïnteresseerd zijn je organisatie of je sector. Daarmee worden deze mensen op weg geholpen, en wie weet (het is bij de Nationale Werkbezoekdag al veel vaker gebeurd) komt er op die iets langere termijn ook nog een match tot stand.”

De Nationale Werkbezoekdag is in de elf jaar van het bestaan uitgegroeid tot een fenomeen op de arbeidsmarkt. Het is een van die momenten waarop bedrijven en instellingen werkzoekenden of geïnteresseerden een blikje achter de deur gunnen. “Het is gewoon een ontzettend leuke dag. We merken dat veel werkgevers het gewoon heel leuk vinden om te laten zien wat ze doen.”

Meerwaarde
Maar het is meer dan alleen laten zien wat er binnen een bedrijf of organisatie gebeurt. “De gesprekken tijdens de Nationale Werkbezoekdag gaan voorbij de vacature. Het zijn geen concrete sollicitatiegesprekken. Zo krijgen werkgevers ook de kans in contact te komen met mensen die ze misschien niet elke dag te spreken krijgen, maar die wel echt een meerwaarde kunnen bieden omdat ze talenten hebben en graag willen werken.”

Bij hun inschrijving kunnen werkgevers aangeven dat ze ook open staan voor mensen met een arbeidsbeperking. “De Nationale Werkbezoekdag is voor iedereen, dus ook voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers die hen kansen willen bieden.”

1000 Voorbeelden
Dat verklaart ook waarom de Werkbezoekdag deel uitmaakt van de Maand van de 1000 Voorbeelden. “De inhoudelijke link is duidelijk. Maar het gaat verder dan dat. De 1000 Voorbeelden gaan in mijn beleving ook heel erg over het delen van ervaringen. Als JobOn zijn we daar expert in. Door inclusieve ervaringen te delen, brengen we mensen bij elkaar komt de focus veel meer te leggen op dat wat mensen wel kunnen.”