Op 17 november start de Spullenbank van de Noord-Groningse Uitdaging. Spullen die bedrijven over hebben krijgen hier een tweede leven. De Spullenbank is een initiatief van het landelijk ondernemersnetwerk De Nederlandse Uitdaging, en in Noord-Groningen wordt ook een koppeling gemaakt met de arbeidsmarkt. office-331738_1280

De Spullenbank wordt namelijk volledig onderhouden door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gebeurt in het Leer & Ontwikkelcentrum (LOC) in Wehe-den Hoorn. Uitgangspunt is om mensen via het LOC te laten doorstromen naar reguliere banen, onderwijs, vrijwilligerswerk, de gezamenlijke werkleeromgeving of naar zorg.

Werkervaring opdoen
“Door de samenwerking met het LOC kunnen we een wezenlijk verschil maken met de Spullenbank”, vertelt Annemarieke Aarts, manager van de Noord-Groningse Uitdaging. “Het is al mooi dat we bijvoorbeeld door een bedrijf afgeschreven tafels die nog in prima staat zijn, neer kunnen zetten in een sportkantine. Door de afhandeling te laten doen door het LOC kunnen mensen die graag aan het werk willen goede werkervaring opdoen. Het werk is immers heel divers: van administratie en opslag tot het regelen van vervoer en het nabellen van bedrijven.” Het LOC is onderdeel van Werkplein Ability in Noord-Groningen. Zij bieden op maat begeleiding aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. 70% van de mensen die ervaring opdoen bij het LOC, vindt uiteindelijk ook regulier werk.

Matches maken
Aarts ziet nog een voordeel aan het feit dat de Spullenbank een fysieke plaats heeft gekregen bij het LOC in de gemeente De Marne. “Het wordt een ontmoetingsplaats voor bedrijven, en een kennismaking voor hen met potentiële werknemers. Misschien komt er wel een bedrijf spullen brengen dat nog nooit gedacht heeft aan het beschikbaar stellen van een werkervaringsplaats voor iemand van het LOC, en kunnen we daar een mooie match maken.”

Dat sluit mooi aan bij de actieweek van de landelijke Nederlandse Uitdaging waar de Noord-Groningse Spullenbank deel van uitmaakt. Van 17 t/m 24 november zetten 52 lokale en regionale Uitdagingen zich met elkaar in om 1000 deuren te openen bij ondernemers voor mensen uit kwetsbare groepen. Voor stages, werkervaringsplaatsen of gewoon een goed gesprek als ‘mentor’. “Met de matches willen wij die deur op een kier zetten, het is de eerste stap,” zegt Aarts. “Maar het zou natuurlijk prachtig zijn als er op termijn betaalde banen uit voortkomen. Dat is ook waarom ik me inzet voor de Noord-Groningse Uitdaging, als manager en als vrijwilliger. Soms vallen mensen buiten de boot omdat ze niet in het systeem passen. Dan kun je denken: dat is te groot om op te lossen, maar ik denk dat je wel degelijk in je eentje voor verandering kunt zorgen. Als we allemaal iets kleins doen, doen we het uiteindelijk samen en komen we verder!”

Van 17 tot en met 24 november is de actieweek van De Nederlandse Uitdaging, met als uiteindelijk doel om voor eind 2016 1000 deuren te openen voor mensen uit kwetsbare groepen. Kijk voor meer informatie op www.deuitdaging.nu. De Spullenbank van de Noord-Groningse Uitdaging is te bereiken via www.noordgroningseuitdaging.nl.