Project Description

Enthousiasme Wajongers slaat over op collega’s

“De vier Wajongers die hier bij Zeeland Refinery werken zetten zich 100% in en staan positief op de werkvloer, dat slaat over op de mensen die hen begeleiden,” zegt Alex van Schaik, manager Human Resources, Communications en Services. “Andere bedrijven stimuleer ik om dit ook te doen, want de Wajongers nemen werk uit handen. Ook straalt het terug op je bedrijf, het toont je sociale betrokkenheid.”

Met UWV kansen zoeken

Zeeland Refinery wil als groot chemisch bedrijf in de provincie een goede buur zijn. “We houden rekening met milieutechnische effecten op de omgeving en we willen mensen uit de buurt bij ons aan het werk hebben,” zegt Alex van Schaik. In 2014 is de raffinaderij op verzoek van de vakbonden gaan werken met Wajongers. “Vanwege strikte veiligheidsregels binnen ons bedrijf is het vaak minder vanzelfsprekend dat mensen met een arbeidsbeperking hier aan de slag gaan. Toch vonden we dat we dit moesten oplossen en we hebben dan ook de best mogelijke plaatsen voor onze Wajongers gevonden. Het UWV heeft ons daarbij prima geholpen.” Onder de 420 medewerkers zijn inmiddels vier Wajongers in dienst, twee mensen bij de bedrijfsbrandweer en twee bij Services, de afdeling die facilitaire diensten verleent.

Drive zorgt voor acceptatie

De raffinaderij ging zorgvuldig te werk. “Van tevoren dacht ik dat dit veel energie zou gaan kosten,” licht Van Schaik toe. “Daarom stelden we de sollicitanten direct voor aan onze medewerkers om zo het ijs te breken en we deden ons best om de nieuwe medewerkers te instrueren. Maar gelukkig werden ze al snel een deel van het team. De Wajongers die hier werken hebben een vorm van autisme. Ze hebben een kleine gebruiksaanwijzing en het is zaak om opdrachten goed duidelijk over te brengen. Omdat ze echt willen en enthousiast zijn, is het eigenlijk als vanzelf gelopen. Ze worden dus gewaardeerd en de reserve die er in het begin was, is verdwenen. Wat ik heel mooi vind is dat ze een enorme drive hebben en positief op de werkvloer staan. Daarmee inspireren ze de mensen die hen begeleiden, en het vergroot de acceptatie.”

Werk uit handen nemen

De nieuwe medewerkers nemen werk uit handen. “Bij de bedrijfsbrandweer begonnen ze met het uitdelen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat werd uitgebreid met het onderhouden van de auto’s en het schoonhouden van de kazerne. Taken die onze collega’s eerst zelf deden en klussen die we anders moeten uitbesteden aan contractors. Nu zij dit doen worden andere collega’s ontlast en kunnen ze zich beter richten op hun brandweertaken. De jongens waren eerst timide, maar bloeiden hier snel op. Ze vinden het super om te werken, vonden het vervelend om aan de kant te staan. Je ziet nu dat de rest van de organisatie ook nadenkt over plekken waar Wajongers zouden kunnen werken.”

Help mensen deel te nemen

De HR-manager zou zelf graag meer mensen met een arbeidsbeperking aannemen en zet zich als ambassadeur van ‘Aan de slag in Zeeland’ in om anderen te inspireren. “Andere ondernemers zou ik aanraden om over die eerste terughoudendheid heen te stappen en te kijken naar het enthousiasme van de mensen. Denk na welke klussen je hebt liggen die een ander zou kunnen doen. Het mooie vind ik dat je mensen betaald werk geeft waardoor ze deelnemen aan de maatschappij. Dat straalt weer terug op je bedrijf, je kunt je sociale betrokkenheid een gezicht geven. Ook voor de eigen medewerkers werkt het positief, zij zijn er trots op om via hun werk bij te dragen aan het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid.”