Project Description

“Bewijzen dat het ook bij een organisatie als de onze kan”

Als we praten over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking, hebben we het meestal niet over advocaten of notarissen. Dirkzwager advocaten & notarissen – met 250 medewerkers het grootste advocatenkantoor buiten de Randstad – bewijst dat er ook in een kennisintensieve omgeving volop mogelijkheden zijn.

Anders dan andere kantoren

Algemeen directeur Marcel Hielkema heeft sinds zeven jaar de dagelijkse leiding van het advocaten – en notariskantoor in handen. “De helft van onze medewerkers is jurist, de andere helft vervult ondersteunende functies. Ik zou ons een heel innovatief kantoor willen noemen, we hebben ook meerdere prijzen gehad voor onze innovatieve vormen van juridische dienstverlening. Omdat wij het belangrijk vinden dat onze cliënten altijd toegang tot de meest recente informatie hebben, investeren we bijvoorbeeld veel in kennisdeling via onze apps, blogs en de open bibliotheek. Dat maakt ons anders dan de meeste andere kantoren en ik merk in veel sollicitatiegesprekken ook kandidaat advocaten en notarissen juist daarom graag bij ons team willen horen.”

Tijdelijke banen als opstap

Dirkzwager is misschien ook een beetje anders omdat het al jaren kansen biedt aan mensen die je niet direct bij een advocatenkantoor zou verwachten. Het is de goede gewoonte van het bedrijf om ondersteunde functies als opstapje open te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via een aantal tijdelijke contracten kunnen die zo werken aan hun zelfvertrouwen en hun CV oppoetsen. “We deden al aan de Participatiewet voor dat die bestond. Maar we hebben dat nooit uitgedragen omdat deze mensen gewoon goed hun werk deden en het eigenlijk vanzelfsprekend is. Omdat we nu natuurlijk bezig zijn met de het vervullen van de Banenafspraak en ik daar als voorzitter van VNO-NCW Gelderland ook bij betrokken ben, denk ik dat het toch belangrijk is om dit soort voorbeelden te noemen. Juist om te laten zien dat het ook bij een organisatie als de onze kan.”

Niet alleen ondersteunend

Hielkema en zijn confrères beperken hun aanbod voor mensen met een arbeidsbeperking niet tot ondersteunende functies. Bij Dirkzwager zijn ook juridische medewerkers die tot de doelgroep behoren. “Die doelgroep omvat een ontzettend breed spectrum, met allerlei soorten mensen met allerlei soorten problemen en mogelijkheden. Op onze notariële afdeling werkt een juridisch medewerker – dat is een zelfstandig beroep waar een juridische opleiding voor nodig is – met een Wajong-status. Dat wist intern heel lang helemaal niemand, omdat deze medewerker gewoon perfect functioneert. En juist daarom is het goed dat we met dit verhaal naar buiten kunnen komen, want dit is een ideale best-practice om ook andere werkgevers te overtuigen.”

Banen genoeg

Hoewel het overtuigen van werkgevers volgens de voorzitter van VNO-NCW Gelderland eigenlijk niet het grote probleem is. “Ik merk alleen dat vooral kleinere bedrijven behoefte hebben aan een goede informatievoorziening over alle wetten en regels rond de Banenafspraak. Daar spannen we ons natuurlijk voor in. Gelukkig zijn er in onze regio al heel veel banen aangemeld. Wat dat betreft liggen we meer dan op schema. Ook de verbeterde samenwerking van de gemeenten in het werkgeversservicepunt is een grote stap voorwaarts. De uitdaging wordt nu om die vacatures te matchen met geschikte kandidaten. Daarom zeggen wij ook tegen de gemeenten dat ze er voor moeten zorgen dat ze de kaartenbakken op orde hebben. Het kan immers niet zo zijn dat bedrijven een boete opgelegd krijgen in het kader van de Quotumwet, terwijl ze de vacatures hebben en het juist aan kandidaten ontbreekt.”