“Verdiep je in de psychische aandoening van je medewerker”, dat is een van de tips van Marieke Sweens in haar boek ‘Werken als een gek, dé handleiding voor werken met een psychische aandoening voor werkgevers én werknemers’. Hierin pleit ze voor meer openheid op de werkvloer. Zodat belemmeringen niet meer omzeild worden en talent kan worden ingezet.

Boek 'Werken als een gek'Van de gemiddeld één op de zes werknemers die een psychische aandoening heeft, houden de meesten hun stoornis het liefst geheim uit angst voor stigmatisering. Helaas is die angst soms nog terecht ook, zo zegt Marieke Sweens, beleidsmedewerker bij de gemeente Leiden en gediagnosticeerd met de psychische aandoening borderline. Reden genoeg voor haar om met haar boek het verschil te willen maken. Ondersteund door minister Schippers van Volksgezondheid die het voorwoord schreef.

Beloon openheid
Wie op de werkvloer open durft te zijn over zijn psychische kwetsbaarheid, verdient een werkgever die begrijpt dat die openheid moed vergt en die bereid is mee te zoeken naar de juiste ondersteuning. Tegelijkertijd verdient de begrijpende werkgever een werknemer die niet alle verantwoordelijkheid voor zijn welbevinden bij die werkgever neerlegt, maar daarin zelf ook een actieve rol pakt.
Sweens schreef haar boek in eerste instantie voor werknemers in een reguliere baan. Maar ze denkt dat er zeker ook nog winst te behalen is bij werkgevers die een werkplek bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Hen wil de auteur op het hart drukken zich in de aandoening van de werknemer te verdiepen. Kijk niet alleen hoe het iemand belemmert, maar ook wat de psychische kwetsbaarheid echt voor iemand inhoudt.

‘Werken als een gek, dé handleiding voor werken met een psychische aandoening voor werkgevers én werknemers’ is verkrijgbaar in de boekhandel.

Lees het volledige interview op de website van De Normaalste Zaak:
Handleiding voor werkgevers over werken met een psychische aandoening