Zalsman_Kampen_2_MiddelHet bedrijfsverzamelgebouw waar Zalsman Kampen zit is bijzonder: alle aanwezige bedrijven werken gezamenlijk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het magazijn, in de logistiek of in de productie. Daarnaast is er een beschutte afdeling waar mensen hun vaardigheiden uitbouwen en ontdekken of ze uiteindelijk kunnen doorstromen naar echt werk. Ook in de drukkerij van Zalsman Kampen krijgen mensen volop kansen.

Gerwin de Vries, directeur Zalsman Kampen vertelt enthousiast: “Het is belangrijk dat je mensen inzet op dingen waar ze goed in zijn. Iedereen hoort erbij, met of zonder arbeidsbeperking, iedereen is onderdeel van Zalsman BV. En dat is waarom het zo goed werkt. Hoe dat zo gekomen is? Geen idee,” zegt de Vries, “we doen het gewoon. Het is voor ons heel normaal.” Sinds de oprichting van Zalsman BV wordt er al gewerkt met de doelgroep, het is zogezegd met de paplepel ingegoten. De overname van het drukkerijgedeelte van Impact sociale werkvoorziening Kampen was daarom een logische stap voor Zalsman BV. Bij de overname is afgesproken dat de medewerkers van beide partijen mochten blijven. Op deze manier is er voor iedereen een plek gecreëerd. “Dat vonden we heel belangrijk.” zegt de Vries. “Het is de bedoeling dat ze hier tot aan hun pensioen met veel plezier werken.”

Werkervaringsplekken
Zalsman Kampen heeft mensen in dienst vanuit de WSW (Wet sociale werkvoorziening), maar er zijn ook werkervaringsplekken. Die zijn bedoeld om mensen sociaal te activeren. “We geven ze weer een ritme en een doel. Bij sommigen resulteert dat in het doorstromen naar een echte baan en bij anderen mislukt het. “En de reguliere medewerkers groeien op emotioneel vlak door het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een andere manier van benaderen, een andere manier van doen. Hierdoor ontwikkelen niet alleen de mensen met een afstand zich, maar dus ook de reguliere medewerkers. Het mooie aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is dat ze zich ontzettend betrokken voelen, alsof het hun eigen bedrijf is. Als er een keer overwerk is, staan ze allemaal klaar om te werken. Na afloop eten we bijvoorbeeld pizza met iedereen, collega’s zijn voor hen ook hun sociale contact. Anders zitten ze vaak toch alleen op hun kamer.”

Lees het hele verhaal van Zalsman Kampen.

Benieuwd naar meer ervaringsverhalen uit het midden van het land? Vraag de speciale editie van Middelpunt aan!