verlicht toetsenbordNederland kent een darwinistische arbeidsmarkt waar mensen met een ziekte of een handicap steeds moeilijker aan werk komen. Dat stelt de Volkskrant van 13 oktober op basis van onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het druist volledig in tegen de berichten van het UWV en Op naar de 100.000 banen. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 heeft VNO-NCW West deze partijen gesteund en tot nu toe zijn de resultaten juist zeer positief.

Bedrijfsleven uit de startblokken
Nu de Banenafspraak ruim een jaar onderweg is, is gebleken dat met name het bedrijfsleven uit de startblokken is geschoten. De cijfers tot eind 2015 tonen dat meer dan 20.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn gerealiseerd, waarvan 15.000 in de marktsector. Dat is ruim boven de 6.000 banen die afgesproken waren voor dat jaar. Ook voor 2016 zijn de eerste projecties gunstig. Er kan dus met recht worden gesproken van een vliegende start.

Prettige toevoeging aan het bedrijf
Uit eigen ervaring met ‘best practices’ uit onze regio valt mij op dat hoeveel ondernemers sociale betrokkenheid tonen en mensen met een beperking een kans geven binnen hun bedrijf. In vrijwel alle gevallen blijken de nieuwe werknemers een prettige toevoeging aan het bedrijf en het personeel te zijn, wat bijdraagt aan een betere sfeer op de werkvloer. Deze praktijkvoorbeelden zijn zeer waardevol en verlagen de drempel voor een nieuwe groep werkgevers om zich ook te committeren aan het Banenplan.

Garantie van randvoorwaarden cruciaal
Cruciaal voor werkgevers is de garantie van randvoorwaarden die het risico verminderen. De overheid heeft stappen in de goede richting gezet met versimpeling van de Participatiewet, loonkostensubsidies en no-riskpolissen. Voor langdurige plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn enkele veranderingen nog noodzakelijk. Doorbetaling van werknemers bij ziekte moet teruggebracht worden naar één jaar en er moet definitief worden afgezien van de quotumwetgeving. Ondernemers motiveren op laste van straf werkt averechts en de dreiging van een quotum intrekken, zou het juiste signaal zenden.

Winst boeken bij grote bedrijven
Het mag duidelijk zijn dat we er nog niet zijn. Er moeten nog een forse 80.000 banen tot 2026 worden gecreëerd en dat lukt alleen wanneer iedereen naar vermogen bijdraagt. Wat dat betreft valt nog winst te boeken bij grote bedrijven met name. Wanneer iedereen beseft dat het in dienst hebben van mensen naast maatschappelijke waarde ook een positieve bijdrage aan het bedrijf levert, kunnen we doorgroeien naar het volgende niveau.

VNO-NCW heeft onlangs de campagne NL Next Level gestart. Het programma zet in op een toekomst waar de economische kracht van ons land in dienst staat van welvaart , duurzaamheid en inclusiviteit. Iedereen doet mee en iedereen kan meedelen in de welvaart. In de economie van morgen heeft iedereen een plaats. Tijd om de stap te zetten!

bert-moorenBert Mooren
Directeur VNO-NCW West